Blog

Brandvertragende verf – of hoe je staal en hout langer veilig houdt

Hoe komt het dat de laatste jaren hoe langer hoe meer architecten kiezen voor zichtbare staalconstructies? Twee woorden: brandvertragende verf. Vroeger moest je een staalconstructie wegstoppen achter allerlei platen en spuitlagen omwille van de brandveiligheid. Vandaag zorgen brandwerende coatings dat constructies langer hun draagkracht behouden. En dus: minder snel instorten bij brand. En dat vinden we een prima evolutie bij Schildersbedrijf Polmot. Daarom sommen we even de belangrijkste voordelen van brandvertragende verf op.

Maar eerst: hoe werkt brandvertragende verf eigenlijk?

De techniek is even simpel als geniaal. De verflaag zwelt op bij heel hoge temperatuur. De coating vormt een schuimlaag rond de constructie en beschermt de ondergrond tegen de hitte en de vlammen.

Staalconstructies bijvoorbeeld behouden daardoor langer hun vorm en blijven langer intact bij een hevige brand koop je dus tijd om mensen te evacueren, of om dichtbij de brandhaard te gaan blussen.

De voordelen van brandvertragende verf op een rij:

Aandachtspunten bij het aanbrengen van brandvertragende verf Bij Schildersbedrijf Polmot weten we hoe we brandvertragende verf moeten aanbrengen. Belangrijk is dat de verflaag zo gelijk mogelijk wordt aangebracht, dit brengt immers de beste bescherming. Verder zijn er nog een paar elementen eigen aan het gebouw waar aandacht moet aan worden geschonken. Zo bepalen onder andere de hoogte, de functie en de risicofactor van het gebouw hoe brandveilig de constructie moet zijn. Hieronder een overzicht.

VoordeligHet gebouw is tot 120 minuten langer beschermd.
FlexibelWerkt op staal, hout, beton, textiel en kunststof
DuurzaamZo’n coating gaat makkelijk tientallen jaren mee
EsthetiekBeschikbaar in elke RAL-kleur
  • Hoogte: Hoe hoger het gebouw, hoe strenger de eisen. Vanaf een hoogte van vijf meter moet het gebouw minstens 90 minuten brandveilig zijn.
  • Functie: Slapen er mensen in het gebouw? Een appartementsgebouw hoger dan dertien meter moet minstens 120 minuten brandveilig zijn.
  • Risicofactor: Ligt het gebouw in een zone met een verhoogd risico op brand? Of wordt het gebouw gebruikt om waardevolle spullen te bewaren – denk aan een archief, museum of bibiliotheek? Ook dan bestaat de verplichting om het gebouw langer brandveilig te maken.

Tot slot: er bestaan aparte brandwerende verven voor binnen en voor buiten. Intussen zijn er zelfs coatings op waterbasis die even sterk zijn als de minder milieubewuste varianten.

Schildersbedrijf Polmot weet hoe brandvertragende verf moet aangebracht worden en is dan ook de partner bij uitstek voor het aanbrengen van brandvertragende verf.


Terug naar overzicht